Luokat 1-9

Etusivu » Luokat 1-9

Ensimmäisen luokan päätyötä oppimisessa on kirjoittaminen, lukeminen ja laskeminen. Kehitystä tukevat sadut ja tarinat. Tarinoiden avulla voi opettaa kaikkea, saduista kerrotaan eniten perinteisiä kansansatuja.

Toisen luokan työnä on kehittää kirjoitusta, lukua ja laskua eteenpäin. Sisäisen kehityksen tukena on nyt tarinoita nokkelista eläimistä. Miten monella tavalla voi asioista selvitä. Selviämisjuttujen vastapainoksi kasvatetaan moraalia kertomukin erityisen hyvistä ihmisistä.

Kolmannen luokan aikana lapsi alkaa astua sadusta ulkoiseen todellisuuteen. Opetuksen työ on tehdä se maailma ymmärrettäväksi ja luotettavaksi. Perusasioista aloitetaan. Kun osaa rakentaa talon, tehdä vaatteita ja leipoa leipää, on maailmassa jo aika turvassa. Kaikessa on myös osattava mitata ja punnita.

Aiemmin erilainen ympäristöön tutustuminen on pääosin sisältynyt muuhun opetukseen. Neljännellä luokalla uutena asiana on kotiseutu ja sen historia. Miltä kotiseutu näyttää, myös linnun silmin, miten se on tällaiseksi tullut. Kertomuksena on Kalevala sekä muita pohjoismaisia mytologioita. Kolmannellahan oli Vanhan testamentin tarinoita ilman varsinaista uskonnollista ulottuvuutta.

Viidennellä luokalla alkulapsuuden kyvyt kehittyvät kukkaan. Uusina aineina ovat erilliset historia ja maantieto.

Kuudes luokka aloittaa uuden kehityksen. Sielu muuttuu ja ruumis muuttuu luustoa myöten. Valmistaudutaan fysiikan ja kemian opiskeluun. Matematiikassa algebra edellyttää ja kehittää uudenlaista ajattelua. Ei ole viittä ja kolmea konkreettista omenaa, on yleispätevästi a ja b, jotka voivat merkitä mitä vain.

7. 8. ja 9. luokka keskittyvät vahvasti luonnontieteisiin. Vaikka opittavaa määrä on suuri, asiat on opittava ymmärtämään perusteista alkaen. Luonnontieteellisen ajattelun mukaan ensin ilmiö, sitten teoria, joka tarvittaessa muuttuu. Oman itsenäisen käsitteellisen ajattelun kehitystä on autettava.

Kukaan ei säästy vaikeuksilta. Jos elämän alun on saanut elää rakastamisen ja huolenpidon ilmapiirissä, jaksaa kantaa vaikeudet paremmin.

Liitutaulu, jossa on plus-, miinus-, kerto- ja jakomerkki piirretty eriväristen tonttujen sisälle. Tonttujen vieressä on sen merkin mukaisia laskuja. Liitutaulun yläpuolella vaaleanpunaisella seinällä on suuret kirjaimet kirjoitettuna erivärisille papereille.
Neljä tyttöä istuu maassa hiekan päällä punaisen aidan vieressä. Heillä on edessään kaksi valmista kukkaseppelettä voikukista tehtynä. Kaikki tytöt solmivat uusia seppeleitä käsillään.