Ajankohtaista

Etusivu » Ajankohtaista » Jeanne d’Arc Leivonen

Jeanne d’Arc Leivonen

Kymenlaakson steinerkoulun 5-9 luokat esittivät perjantaina 17.5 ja maanantaina 20.5 näytelmän, joka kertoi Jeanne d’Arcista.

Tunnemme Jeannen tarinan melko tarkasti oikeudenkäynnin pöytäkirjojen perusteella. Ranskan ja Englannin satavuotisen sodan lopuilla Ranska on häviön partaalla. Kaarle VI kuolee mutta testaa kuninkuutensa englannin kuninkaalle poikansa prinssi Kaarlen sijasta. Prinssi Kaarle yksi näytelmä päähenkilöistä ei voi tulla kruunatuksi kuninkaaksi koska kruunaaminen voi tapahtua vain Reimsissä, joka on englantilaisten hallussa. Ranskan sotilaallinen avain on Orleans, jota vahvat englantilaisjoukot piirittivät 1428. Nuori maalaistyttö Jeanne kuule ääniä jotka vaativat häntä lähtemään pelastamaan ranskan. Jeanne siis lähtee 16-vuotias tyttö. Hän taivuttelee ihmisen toisensa jälkeen, ja lopulta Beaudricoutin herttua antaa hänelle sotilas saattueen matkalle Kaarlen hoviin. Jeannen johdolla ja innostamina ranskalaiset joukot valtaavat Orleansin. Sitten Jeanne taivuttelee epäröivän ja päättämättömän Kaarlen matkalle Reimsiin. Englantilaiset lyödään taas, ja Reimsin katedraalissa Jeanne pitelee lippuaan, kun Kaarle kruunataan kuninkaaksi (Kaarel VII).

Jeanne haluaa nyt vapauttaa koko maan, ja se voisi jopa onnistua, koska koko kansa on hurjan innostuksen vallassa. Kaarlen ja muiden valtaapitävien suunnitelmiin tämä ei sovi. Monien juonittelujen Jeannea petetään, ja Burgundin herttua myy hänet englantilaisille. Rouenin kaupungissa kokoontuu oikeus, johon kuuluu englantilaisia sotapäälliköitä sekä Pariisin teologeja. Jeannea kuulustellaan ja kidutetaan monta kuukautta. Jossain vaiheessa hän jopa luopuu ajatuksistaan ja lupaa katua, mutta peruuttaa lupauksensa ja päätyy radiolle vuonna 1431. Hän on silloin 19-vuotias.

Parikymmentä vuotta myöhemmin, kun sota on päättynyt eikä poliittisia esteitä ole, Kaarle VII tutkituttaa Jeannen asian uudellee, ja tuomio julistetaan vääräksi. Vuonna 1920 katollinen kirkko tekee Jeannesta pyhimyksen.

Näytelmä seuraa historiallisia tapahtumia varsin tarkasti. Itse asiassa hulluin Matt repliikit ovat melko suoria lainauksia oikeuden pöytäkirjasta. Kuitenkin tämän näytelmän näkökulman tarkoitus on olla enemmän inhimillinen kuin historiallinen.

Näytelmässä esiintyivät 7-9 luokkalaiset ja säestyksessä oli 5-6 luokat. Näytelmä on Jean Anouilhin mukaan soviteltu.

Jeanne – Nella Roivas & Sointu Keinänen

Jeannen äiti – Pihla Tuomikallio

Jeannen isä – Oskari Heikuksila

Jeannen veli – Wilhelm Stjernberg

Pyhä Mikael – Pyry Moilanen

Warwickin herttua – Aarne Taimela

Syyttäjä – Kaapo Siiskonen

Piispa Cauchon – Richard Kovalev

Veli Ladvenu – Eino Kesti

Inkvisiittori – Lucas Kulhelm

Pyöveli – Pihla Tuomikallio

Beaudricourtin herttua – Tuomas Purho

Sotilas – Rino Lempinen

Kaarle – Niilo Siiskonen

Agnes – Lisa Koskinen

Kuningatar – Venla Vesala

Jolanda – Nella Roivas

Arkkipiispa – Pyry Moilanen

Marsalkka La Tremuille – Patrik Sirenius

Palkkasoturi La Hire Tuomas Purho

Hovipoika – Wilhelm Stjernberg

Musiikki: Alfred Schnittke, Pjotr Tsaikovski ja georg Händel

Sovittanut Sanna Jacksen

Viimeisimmät

Näytelmä Jeanne d’Arc Leivonen

Kymenlaakson steinerkoulun luokat 5, 6, 7, 8 ja 9 esittävät Jean Anouilhin mukaan sovitetun näytelmän: Jeanne d’Arc...

Lisää luettavaa